Wintercursus | Een vrouw in de tuin

Start datum: 16 februari 2019

Eind datum: 23 maart 2019

Tijd: 11:00 - 13:00

Locatie: Boord 64

In 2017 werd ik geattendeerd op een boek over tuinvrouwen, waarin enkele malen verwezen werd naar ‘onze’ tuinvrouw van het begin, Hetty Cox. Het heet Er stond een vrouw in de tuin en werd geschreven door Anne Mieke Backer en uitgebracht door Uitgeverij de Hef.

Het is een fascinerende beschrijving van de tuingeschiedenis – van de oertijd tot nu- aan de hand van de rol, die vrouwen daarin gespeeld hebben en nog steeds doen. Ik heb deze interessante studie met grote belangstelling gelezen en herlezen, alleen al om de prachtige afbeeldingen, die mij vanuit mijn vakgebied, de kunst, enorm aangesproken hebben. Ik zou dit boek iedereen willen aanraden!

Maar nu:

Al jaren geef ik hier op de Walburg in de winter een cursus waarin de relatie tussen natuur en kunst centraal staat. Het lezen van bovengenoemd boek Er stond een vrouw in de tuin bracht me op het idee om deze winter dit boek als uitgangspunt te nemen voor een nieuwe cursus Kunst&Natuur. Ik nodig jullie uit om deel te nemen aan een 6-delige serie bijeenkomsten over dit onderwerp aan de hand van het boek maar vanuit het perspectief van een tuinvrouw die meer thuis is in de kunst dan in de tuingeschiedenis en voor wie een wereld (de tuin!) is opengegaan! De beelden die veelal uit de kunst afkomstig zijn, gaan het verhaal vertellen! Het is niet nodig om het boek aan te schaffen: de afleveringen staan op zichzelf volgens een door mij gekozen indeling.

Onder deze link kun je meer informatie vinden over de inhoud, de aanvangsdatum en de prijs van deze cursus.

De cursus ‘ Een vrouw in de tuin’ ziet er (onder voorbehoud van kleine verschuivingen) als volgt uit:

1 De Oertijd en de tuin als voorstelling van het Paradijs

2- De Middeleeuwse Tuin (van lusthof tot kuisheidsgordel)

3 – De Classicistische Tuinkunst (de bloei van de vrouwelijke tuinmeester)

4 De 18de en de 19de eeuw (van de Verlichting terug naar de natuur)

5 De 20ste eeuw ( van tuinvrouw tot vrouwelijke tuinarchitect)

6 De tuin van nu en de tuin van de toekomst.

 

Cursusaanvang: zaterdag 16-02. Van 11.30u.tot 13 u. vlg: 23-02/ 02-03 / 09-03/ 16-03/ 23-03

Prijs : 120 € Vooraf te voldoen na inschrijving, er geldt een maximum aantal van 8 deelnemers! Stuur me a.u.b. een mail als je geïnteresseerd bent! dewalburg@hetnet.nl of bel 040 2449682