De Kwekerij

Wat zijn bijzondere planten? Als je zo door de tuinen van ‘De Walburg’ loopt, valt de blik nu eens op een bijzondere kleur- of bladvorm, dan weer wordt je getroffen door een bijzondere combinatie van planten en struiken. De kennis daarover bepaalt grotendeels welke planten gekweekt worden.

Er staan bomen, waarvan kenners zeggen, dat ze bijkans uniek zijn in deze grootte en vorm. Zo staat er in onze rotstuin een prachtige Acer griseum,  waarvan de gladde roodbruine stam de aandacht trekt van liefhebbers van bijzondere bomen. De grijze Sorbus thibetica ‘Michellii’ aan de rand van de grote bloementuin leidt tot verwondering en bewondering van menig bezoeker.

De Walburg heeft bekendheid te danken aan een aantal soorten planten, heesters en bomen, die geïntroduceerd zijn in de tijd, dat er nog weinig belangstelling voor was, zoals Astrantia (Zeeuwse knoop), Gaura , Helleborus (vooral: oriëntalis in alle mogelijke kleur- en toonsoorten), Koelreutheria, Acer griseum. Meerdere van deze soorten zijn tegenwoordig zeer populair, met name in spannende  nieuwe variëteiten. Wij houden het bij voorkeur op beproefde soorten.

In mei weet men ons te vinden voor riddersporen (Delphinium) in betoverende blauwtinten of een geheimzinnig bruinrose getinte papaver ‘Patty’s Plum’. Maar evengoed kan iemand helemaal “uit zijn

dak gaan” omdat hij eindelijk een eenvoudig ogend oranje of geel papavertje mee kan krijgen, zo uitgestoken uit de volle grond. En in het hoogseizoen is er veel vraag naar de Fazantbes: Leicesteria formosa met een bijnaam, die tot de verbeelding spreekt en de vorm van haar trosvormige bloemen verklaart: ‘Grootmoeders’ oorbellen’.

Heel speciaal is ook de Paw-Paw met als bijnaam ‘poor mans banana’ officiële naam: Asimina triloba. Ondanks berichten dat er een mannelijke en een vrouwelijke boom nodig zouden zijn voor nageslacht (…) zijn we er in geslaagd om jonge, levensvatbare boompjes te kweken uit haar vruchten. De zaden opgepot in hoge melkpakken, die er vervolgens een jaar lang roerloos bij hebben gestaan zijn inmiddels  jonge boompjes geworden! Dat vinden wij nu bijzonder!

Wat wij verder ook heel gewoon vinden maar zeldzaam bij andere kwekerijen is dat wij al onze planten volledig biologisch kweken, dus zonder enige vorm van bestrijdingsmiddelen maar met respect voor de natuur.

Samengevat zou je kunnen zeggen, dat of een plant bijzonder is, afhankelijk is van veel wisselende factoren. Wij doen in elk geval ons best om onze collectie eerst en vooral door de kwaliteit van de planten te laten bepalen.

previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider