Agenda

Helleborusweekeinde | Kerstrooszondag

Start datum: 16 februari 2019

Eind datum: 17 februari 2019

Tijd: 11:00 - 17:00

Locatie: Boord 64

Helleborusweekeinde | Kerstrooszondag

De eerste officiële openstelling van de tuinen in 2019: aandacht voor planten en struiken die vroeg bloeien. Een ongelooflijk feest aan kleuren en geuren: De donkere aarde raakt bedekt met witte sneeuwklokjes, Helleborus oriëntalis (de kerstroos ) bloeit in veel tinten en de toverhazelaar (Hamamelis) en Chimonanthes betoveren mens en dier ( bijzonder detail: de mot is nu de belangrijkste gast voor de bestuiving!). En als het buiten koud is, wordt het binnenin het Tuincafé twee keer zo gezellig en warm.

 

Wintercursus | Een vrouw in de tuin

Start datum: 16 februari 2019

Eind datum: 23 maart 2019

Tijd: 11:00 - 13:00

Locatie: Boord 64

Wintercursus | Een vrouw in de tuin

In 2017 werd ik geattendeerd op een boek over tuinvrouwen, waarin enkele malen verwezen werd naar ‘onze’ tuinvrouw van het begin, Hetty Cox. Het heet Er stond een vrouw in de tuin en werd geschreven door Anne Mieke Backer en uitgebracht door Uitgeverij de Hef.

Het is een fascinerende beschrijving van de tuingeschiedenis – van de oertijd tot nu- aan de hand van de rol, die vrouwen daarin gespeeld hebben en nog steeds doen. Ik heb deze interessante studie met grote belangstelling gelezen en herlezen, alleen al om de prachtige afbeeldingen, die mij vanuit mijn vakgebied, de kunst, enorm aangesproken hebben. Ik zou dit boek iedereen willen aanraden!

Maar nu:

Al jaren geef ik hier op de Walburg in de winter een cursus waarin de relatie tussen natuur en kunst centraal staat. Het lezen van bovengenoemd boek Er stond een vrouw in de tuin bracht me op het idee om deze winter dit boek als uitgangspunt te nemen voor een nieuwe cursus Kunst&Natuur. Ik nodig jullie uit om deel te nemen aan een 6-delige serie bijeenkomsten over dit onderwerp aan de hand van het boek maar vanuit het perspectief van een tuinvrouw die meer thuis is in de kunst dan in de tuingeschiedenis en voor wie een wereld (de tuin!) is opengegaan! De beelden die veelal uit de kunst afkomstig zijn, gaan het verhaal vertellen! Het is niet nodig om het boek aan te schaffen: de afleveringen staan op zichzelf volgens een door mij gekozen indeling.

Onder deze link kun je meer informatie vinden over de inhoud, de aanvangsdatum en de prijs van deze cursus.

(meer…)

De Lentedagen

Start datum: 20 april 2019

Eind datum: 21 april 2019

Tijd: 11:00 - 17:00

Locatie: Boord 64

De Lentedagen

In het Paasweekeinde vieren we de Lente! De drukte van het tuinseizoen wordt landelijk vaak ingeluid met een veelheid aan verleidelijke paasaanbiedingen) Heel leuk allemaal, terwijl het eigenlijk zou moeten gaan om de tuin. De tuin is een levend organisme, dat inmiddels uit haar winterslaap ontwaakt is. De tuin maakt ons bewust van het buitenleven en zal je vriend zijn als je haar koestert. Wie van de tuin houdt zal nu aan de slag willen gaan met nieuwe planten en goede adviezen. De Lentedagen van de Walburg Tuinen zijn je inspiratiebron.

Open deur voor Tuinfanaten

Start datum: 1 juni 2019

Eind datum: 2 juni 2019

Tijd: 11:00 - 17:00

Locatie: Boord 64

Open deur voor Tuinfanaten

Dit zomerse weekeinde gaat alle aandacht uit naar de liefde voor planten. Naast rondleidingen door de tuinen, die nu in optima forma zijn, organiseren we een ruilbeurs voor planten en andere activiteiten die de ware tuinfanaat zullen aanspreken. Deze is dan bij deze ook van harte uitgenodigd en zij of hij zal bij vertoon van een lidmaatschapskaart voor een groene vereniging (tuinclub, tuinblad, moestuinvereniging of natuurorganisatie) vrije toegang krijgen.

de Herfstdagen

Start datum: 5 oktober 2019

Eind datum: 6 oktober 2019

Tijd: 11:00 - 17:00

Locatie: Boord 64

de Herfstdagen

Goede wijn behoeft geen krans, wordt gezegd. Maar een krans kan ook prachtig zijn. Stel dat we mooie kransen kunnen presenteren, gemaakt van de rijkdom aan plantaardige materialen rechtstreeks uit de tuinen? Doorlopend zijn er dit weekeinde Workshops ‘Kransen Maken’, waaraan iedereen kan deelnemen. De theatrale schoonheid van de herfst staat dit weekeinde centraal. Op veel manieren willen we de bezoeker laten zien hoe prachtig die herfst is. Laat je verrassen door het programma!