Honingbijen op de Walburg | Bijenblog | Jack van der Ven

Een veelgestelde vraag die ik kreeg van bezoekers aan de Walburg was deze zomer; “Wat doet het warme weer van afgelopen maanden met de bijen?”

Dat is lastig. Ik zie een aantal dingen en ik hoor nog meer dingen van andere imkers.

In eerste instantie werd er aan het begin van het jaar veel voer binnengehaald. Het voorjaar was prachtig en veel imkers hebben veel honing kunnen oogsten. Voor mij lag dat iets anders omdat ik door een slecht 2017 met slechts 1 volk de winter uit kwam. Hierdoor lag mijn focus afgelopen jaar op het vermeerderen van het aantal volken in plaats van het oogsten van honing.

Toen de warmte aanhield werd de hoeveelheid honing minder. Het wordt zelfs zo erg dat de bijenvolken, waarvan eerder was geoogst, in sommige gevallen moesten worden bijgevoerd.

Dit had een aantal oorzaken. Als eerste is er door het warme weer minder water. De sloten op en rond de Walburg komen droog te staan net als, even later, de poelen. Bij het terugtrekken van het water wordt het aantal vissen, padden en kikkers per liter water hoger met als gevolg dat de bijen die zich aan de rand van de poel begeven een hoog risico lopen om te worden opgegeten. Bijen weten uit ervaring dat het halen van water veruit het meest risicovol is en sturen hun oudste bijen op pad om water te gaan halen. Ook wordt mogelijk vervuiling in het water door het verdampen van water intensiever. Deze vervuiling komt in de kast en remt ook de groei van het volk. Wat de waterbehoefte betreft is er gelukkig nog altijd de Dommel. Maar die brengt weer andere risico’s met zich mee. De Dommel stroomt, voor bijen zeker, best vel waardoor bijen worden meegenomen, verdrinken of worden opgepeuzeld.

Maar als bijen geen water hebben, hebben de planten dit ook niet. Terwijl de planten de bijen voorzien van eten. Dit zie je dan ook terug in de kast de hoeveelheid honing en stuifmeel neemt hard af en imkers die in het voorjaar hebben geslingerd moeten, zoals gezegd, hun volken bijvoeren. Het stoppen met bloeien is, helaas voor de bijen, de eerste verdediging van planten. Pas daarna stopt de groei en verdorren de bladeren. Zelfbehoud blijft het belangrijkste overlevingsmechanisme.

Dan de warmte zelf. De warmte die verzengend was deze zomer zorgde ook nogeens voor meer werk. De kasten werden aan de binnenkant veel te warm. Om te koelen gebruiken bijen meestal twee methoden. Koelen met water, maar dat was er niet veel, en luchtcirculatie. Hierbij slaan de bijen aan de ingang en bij de opening aan de onderkant met hun vleugels om de korf en vooral de eitjes en larven te koelen. Als klap op de vuurpijl hoefde bijen minder vaak uit te vliegen omdat de platen minder bloeiden. Dit had als gevolg dat de bijen bij en in de kast blijven wat de kast nog warmer maakte. Kortom bijen hebben zeer hard moeten werken om de kast koel te houden.

Het is dan ook geen wonder dat de bijen in de afgelopen warme en de huidige droge periode meer energie gebruiken dan dat er binnenkomt. Tel daarbij op de vermeerder vervuiling van water en je snapt dat afgelopen periode zeer zwaar is voor de bijen.

Het resultaat is gelukkig niet zo desastreus als je wellicht zou denken. De bijen werken zeer efficiënt en blijven groeien. De jonge volken moeten weliswaar geholpen worden met het geven van eten, de grotere volken hebben net voldoende honing om de winter door te komen. Zoals jullie weten laat ik bij voorkeur de bijen op eigen honing overwinteren. Dit betekent helaas dat dit voor de Imker, de Walburg en de bezoekers van de de Walburg dat ook dit jaar er geen honing van eigen tuin is te verkopen of te kopen.

Er zijn overigens imkers die wel honing kunnen verkopen doordat ze met veel grote volken zijn gestart. Zoals gezegd is dit jaar voor mij een overbruggingsjaar naar een beter en honingrijker 2019.

Blij kan ik melden dat ik dit jaar met 10 volken de winter in ga. Hopelijk kom ik er met zoveel uit.

Groetjes,

Imker Jack

One thought on “Honingbijen op de Walburg | Bijenblog | Jack van der Ven

  1. Nou met veel plezier heb ik je blog gelezen. Het is enige tijd geleden dat we elkaar gezien en gesproken hebben, maar het doet me deugd dat je nog steeds bij de Walbrug imkert en dat je gegroeid bent, met nu 10 volken. Jammer dat je die volken niet aan het begin van 2018 tot je beschikking had, want wat was het een fantastisch honingjaar! Ik heb slecht 5 volken, waarvan 1 noodlijdend te noemen is. Mijn opbrengst: 75 kg in 4 oogsten, vanaf mei tot midden augustus en van licht geel, naar donkergeel, oranjebruin en donkerbruin. En wat een smaakpalet; van frisse fruitige acacia tonen tot forse kruidige zwaardere aroma’s of je zou kunnen zeggen van instaphoning voor de voorzichtige beginner tot zware robuuste met antioxidanten doorspekte miel voor gevorderden! Droog was het, warm nog meer, maar wat was er veel te halen en wat werd er veel binnengebracht in Blixembosch. Ik hoop dat het goed met je gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *