De Lentedagen | Wie doet er allemaal mee?

Elvira Wersche (stichting Weltensand) toont in de grote kas werkmateriaal van de projecten, die ze tijdens haar verre reizen bedenkt en vaak ter plekke uitvoert. Maar ook dichtbij huis, dichtbij Nuenen weet ze grote belangstelling en zelfs ontroering te wekken met haar prachtige zandmozaïeken van veelkeurige aarde uit nabije streken en verre landen. Een zandmozaïek zit er deze keer niet in maar hoe mooi is niet die kleurige aarde al voor die in een patroon samengebracht werd? Elvira laat zien dat je de wereld terug kunt vinden in zandkorrels! Kom kijken naar een bijzondere presentatie van de aarde die we doorgaans onder onze voeten zien!

 

“Zand is drager van herinneringen alles wat zich op de aarde heeft voltrokken is verzonken in het zand, mensen, dieren, planten, maar ook ideeën.”                                     Elvira Wersche

 

Leo Mesman leest uit zijn jongste publicatie RETOUR NUENEN. Hij woont sinds 1974 in de Domstad. Maar hij voelt zich nog altijd verbonden met zijn Brabantse geboortedorp Nuenen. In zijn nieuwste bundel heeft hij een aantal gedichten en verhalen gebundeld met herinneringen aan zijn jeugdjaren in Nuenen. Nostalgisch en intiem van aard, laten ze de lezer hopelijk ook iets van de eigen jeugd herbeleven. In Nuenen of elders!
*De bundel is op zondagmiddag 22 april verkrijgbaar voor € 9,95 per exemplaar

Het Broek in Nuenen, waarover Leo schrijft.

Fons Linders is een begrip in Nuenen en er is nauwelijks een lokaal feest te bedenken waar Fons niet aan bijdraagt of mee doet! Tijdens de Lentedagen ligt de focus op de werken die hij buiten het Nuenense heeft gerealiseerd. De Walburg presenteert een selectie van tuinontwerpen van Fons Linders Tuinmeesters : Tuinplannen hebben een grote artistieke waarde en een goed tuinplan is op zichzelf een plezier om naar te kijken!

Glasatelier Lichtinzicht heeft eerder glasobjecten geëxposeerd in de Walburg Tuinen. Glas ontstaat uit zand en de vormen en kleuren in glas ontstaan dankzij de creativiteit van mensen. De experimenten met glas van Dorothé Tielen en haar partner Ab Evenhuis (Glasatelier Lichtinzicht) hebben al vele fraaie buitenobjecten opgeleverd. Op deze Lentedagen laten zij hun nieuwste thema zien: glas en bomen gaan samen!

Hans Bloos brengt met zijn accordeon de Lentedagen tot klinken!

Nannie van den Eijnden presenteert haar kleurrijke, informatieve en vooral liefdevol geschreven uitgave over de NieuweNuenenaren

Wat van ver komt is lekker..? We zijn erg blij dat de deelneemsters aan de taallesgroep van het Vrouwencentrum De Vlinder hun speciale lekkernijen voor ons willen maken: een feestelijk tintje bij een Nuenens kopje koffie

En natuurlijk kan een lekker glas wijn niet ontbreken. Hans Sanders haalt zijn heerlijkheden van ver om ons te laten genieten.

Er worden rondleidingen gehouden door de tuinen vanuit heel verschillende perspectieven: Rianne Burgmans en Michel Cooijmans nemen de bezoeker mee in hun verhalen over planten die je kunt eten en insecten die de wonderlijke processen van bevruchting en natuurlijk evenwicht kunnen garanderen. Een tuin ontstaat immers niet zomaar. Het gaat om samenwerkingsprocessen tussen mensen, planten en dieren. En ze kunnen overal vandaan komen en weer verdwijnen…. Vooral de bij vraagt op dit moment onze grootste aandacht en respect. Daarom houden we bijen in de Walburg tuinen en we vertellen er graag over. Voor de kinderen hebben we een geweldige deelneemster: De Bosfreule (Marie-Jeanne Havers) neemt kinderen mee door de tuinen op een avontuurlijke wandeling vol verhalen en ontdekkingen! En juist die verhalen kunnen kinderen spelenderwijs richting een eigen, bewuste toekomst brengen.

Als poppenspeelster en als Bosfreule vind ik het leuk om voor en met kinderen te spelen. Op tweede pinksterdag heb ik mijn eigen festival “Dol op Visite ” in de Kasteeltuin in Geldrop. De natuur is dus altijd een inspiratiebron. Tijdens de theatrale kinderrondwandeling op zondag 22 april 2018 komen we van alles tegen wat er verborgen ligt achter een boom of onder een blad! Samen met de dikke rups ontdekken we op een leuke manier wat er allemaal te zien is en hoe we met de natuur om moeten gaan.

De Walburg Tuinen hebben zonder twijfel een rijke historie:je zou er een boek over kunnen schrijven en misschien komt dat er nog wel eens van. Nu gaan we alvast de gelegenheid benutten om onze bezoekers een stukje geschiedenis te laten zien. Daar komt nog bij dat de archeologische afdeling van de Nuenense Heemkundekring de Drijehornick acte de presence zal geven. Maria Brocken zal ons een en ander kunnen vertellen vanuit haar enthousiasme voor bijzondere vondsten uit deze streek.

21 en 22 april De Lentedagen van de Walburg Tuinen van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree 5 euro (incl. (koffie/thee)

Bekijk het programma hier.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *