Bijenblog | Wat doen de bijen?

Lieve Jacqueline en Hay heel erg gefeliciteerd met jullie nieuwe site!!! Lieve bezoekers, heel veel leesplezier op deze geheel vernieuwde site!!

Vanwege de nieuwe site ook een korte stukje over het wel en wee van de bijen op dit moment. Zoals ik vorige keren heb bericht staat er vanwege sterfte nog slechts 1 kast op de Walburg. Dit volk is een productievolk. Het is voldoende groot om honing van te oogsten. Dit volk doet het voortreffelijk en haalt ook veel honing op. Bij mij aan huis ben ik bezig met het opzetten van enkele nieuwe volkjes voor het volgend jaar (3 stuks). Verder heb ik tijdens het opzetten van deze volkjes nog een noodgreep gedaan door een extra volk te maken omdat ik een extra koningin had. De noodgreep is goed uitgevallen en nu staat er op de Walburg ook nog een klein kastje met een jong volkje.

Van het productievolk kon dit jaar geoogst worden. De eerste stap van het oogsten is het verwijderen van de honingkamer van de broedkamer. Dit verwijderen was vroeger een behoorlijk karwij omdat van alle ramen de bijen moesten worden afgehaald hierbij werden deze almaar kwader en agressiever. Om dit te voorkomen heeft men inmiddels een trucje bedacht. Je plaatst een doolhof voor bijen tussen de broedkamer en de honingkamer. De bijen die boven in de honingkamer zitten ruiken de koningin en volgen het reukspoor naar de broedkamer maar de bijen die onder zitten kunnen niet meer naar boven en na een nacht zitten er nog nauwelijks bijen in de honingkamer en kun je de honingkamer eenvoudig van de broedkamer scheiden……. In theorie….

… en ook wel in praktijk. Ik heb deze methode vaker toegepast met succes. Helaas liep het dit jaar iets anders. Ergens was er een gaatje naast dat van het doolhof gekomen. En dan blijkt maar eens hoe vlijtig bijen kunnen zijn. Omdat er een scheidingswand tussen honingkamer en broedkamer is geplaatst vinden de bijen niet meer dat hun kast één geheel is. Op dat moment halen de bijen, wanneer ze toch terug in de honingkamer kunnen komen deze volledig leeg. Dit is helaas dit jaar ook gebeurd. ‘s morgens ging ik de honingkamer ophalen en deze voelde erg licht. Bij inspectie bleken de ramen volledig leeg. Dit betekend dat binnen 12 uur de bijen meer dan 15 kilo honing hebben verplaatst van de honingkamer naar hun broedkamer!!! Deze zit nu dan ook tjokvol met honing.

Kortom met de bijen valt niet te sollen en ze zijn echt super ijverig.

Maar wat dan nu gedaan? De honingkamer heb ik terug op de broedkamer gezet. De broedkamer is nu te vol voor de koningin om eitjes te leggen en dus zal er weer ruimte gemaakt moeten worden. Hoe? Door de honing terug te brengen naar de honingkamer. Hopelijk kan ik over drie weken alsnog honing oogsten.

Groetjes,

Imker Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *